Herken je dit?

  • Je bent dichter en hebt last van podiumangst
  • Als spreker en ben je steeds erg gespannen
  • Als actrice, ontbreekt het je aan spontaniteit
  • Je verlangt ernaar, authentiek te zijn

Ik help mensen inzicht te krijgen in hoe ze meer aanwezig kunnen zijn,
om speels te zijn en het vertrouwen in zichzelf te vergroten.
De werkvorm?
Eén op één coaching
of met een kleine groep in the Empty Space!

Lydia vertelt in deze video dat zij een interview met John Cleese heeft gezien waarin hij uitlegt hoe hij managers leert meer te spelen door de ‘dwaas’ in zichzelf te ontdekken.

De dwaas is een fascinerende figuur, omdat hij in het NU staat.
De dwaas is onze heldin, omdat zij durft te zijn met niets.
Vanuit de leegte kan alles ontstaan.
Het doel is, jezelf nog verder uit te pakken.
Bevrijd je innerlijke zelf.
Deze reis is door je eigen landschappen

Uitgangspunt is de wetenschap dat we ieder een persoonlijkheid hebben die bestaat uit meerdere zelven.
Enkele van deze zelven zijn dominant in je leven, veel van hen zijn verholen of zelfs nog onbekend.
Om een grotere aanwezigheid te worden in je dagelijks leven of op een podium, helpt het om deze aspecten van jezelf te leren kennen, hun verhalen te horen en te zien hoe ze functioneren in je eigen verhaal.

In several instances I have witnessed the way Lydia interacted with a group of people, intensively concentrated on a subject connected with their work without making any progress. By simple “surprise” games, she made a transformation in the atmosphere of the group from heavy to playful , from passive to creative… That was when we became unstuck.

Erica Sapir, Owner, Puppets without borders
mimenzo empty space

mimenzo empty space

Omdat ik eens wat dieper naar mijn podiumangst wilde kijken, deed ik een paar maanden geleden een Empty Space workshop by Lydia, waarbij ik onder haar begeleiding leerde improviseren in de ‘lege ruimte’. De lege ruimte staat voor het podium, maar ook je eigen hoofd, waar allerlei overtuigingen en kritische stemmen je soms/vaak beperken. In de lege ruimte mag alles (wegrennen, bang zijn, voordragen, je stem testen, geluid maken, tevoorschijn komen, dansen, boeren, lachen, huilen, opnieuw beginnen, ontspannen) en Lydia geeft handvatten door dingen te vragen, en je uit te dagen werkelijk ergens in te gaan. Een gevoel of een gedachte te ‘worden’ met je lichaam. Ruimte in te nemen. Aan het einde van de workshop was die ruimte voor mij een stuk minder eng. Ik wil deze workshop daarom van harte aanbevelen!

Berneke Klein Santvoort - mei 2019

Having Lydia as a coach has been a gift and a privilege, one that I could never be grateful enough for. Some of the exercises have become crucial resources in my process of self-growth. Lydia is a unique human being, deep, wise, with a spirit that will touch your soul and invite it to take the steps needed . She gently but firmly allowed me to make my own connections, crucial on the path to understanding myself better.

Samenwerken met Lydia zorgt voor creatieve verrassingen.
Lydia kan mensen laten ervaren dat iets dat moeilijk lijkt, toch gemakkelijk kan. Dat de levenslust dichterbij kan zijn dan je zou vermoeden. Zij kan volwassenen in contact brengen met het levenslustige en creatieve kind in hen. Onder zeer hoge druk, heb ik mensen oplossingen met haar zien vinden die ze zelf niet voor mogelijk hadden gehouden. Ik vraag altijd Lydia om een onderdeel van het programma voor ons team te verzorgen tijdens seminars en ‘heidagen’. Door haar manier van werken krijgt ze, na een zware dag, iedereen aan het lachen en aan het spelen. Ook introduceerde ze een werkvorm die het team hielp om inzicht te krijgen in de belemmeringen die zij zelf creëerden.

Lieve Lydia
We kwamen aan met al onze bagage. We vulden de ruimte, leger dan ik me vooraf voor kon stellen, met onszelf.
Gezamenlijk beleefden we (horen, zien en voelen) hoe iedereen haar/zijn eigen dans spel lied mocht creëren.
Ik ervoer een open uitnodiging die de verdrietigste, blijste, engste, leegste, Goddelijkste en smerigste zaken bespeelbaar maakte.
Ik had dit nodig en het was goed.
Bart Durand

Ondanks de weerstand, wist ik dat ik deze workshop moest gaan doen om mijn angst voor presenteren en groepen, aan te gaan en wellicht een doorbraak in te krijgen. Dit omdat ik workshops geef en ondanks dat ik dat dus regelmatig doe, ging die diepe angst maar niet weg. Ik moest wel echt ergens doorheen, maar dat heeft me zoveel opgeleverd! De volgende dag had ik bij de mijn eigen workshop totaal geen stress! Dank eigen intuïtie! En ik ben trots op mijn doorzettingsvermogen, want ik moest wel even ergens doorheen?. Lieve Lydia, dank voor de mooie begeleiding en deze bijzondere twee dagen!

“Lydia has a real understanding of the value of interactive and co-operative exercises. For me, these have gently and enjoyably taken me outside of my comfort zone and made me closer and more relaxed in the group I am working with.”

Mijn doel was mijn spreken in het openbaar beter te laten overkomen bij het publiek. Het resultaat van jouw workshop was dat ik een aantal zaken heb geleerd hoe dit beter te doen; Door alle zintuigen te gebruiken en me bewust te zijn van wisselende gevoelens tijdens mijn verhaal en die ook te verwoorden, te laten meedoen. Ik ben nu op een conferentie in Zweden en kreeg net applaus van een volle zaal voor mijn toespraak!

Tijdens het optreden dat ik een maand geleden deed, bemerkte ik aanzienlijk meer ontspanning, beheersing en plezier, dan ik gewend was. Ik merkte dat ik op bepaalde momenten mezelf de ruimte gunde om vrij te bewegen en daar plezier in te hebben. Het vertrouwen dat daarvoor nodig is, heb ik echt aan de Empty Space workshops overgehouden.

Video Facilitator
lydia mimenzo

Wie is Lydia

Vertrouwen bouwer
Facilitator naar grotere aanwezigheid in jezelf
Mimespeelster
Trainingsactrice
Lifecoach

Lydia is een goeie vertrouwen bouwer

Voordat cursisten een stap in het diepe kunnen nemen, is het van wezenlijk belang de rust en de tijd te nemen tot er ook innerlijk ontspanning is bij alle deelnemers. Pas dan kunnen de bijen uitvliegen.

Lydia is facilitator

Het was Franki Anderson die haar in 1994 bekend maakte met het ‘Empty Space’ werk, door Franki ook ‘Foolswork’ genoemd. Nu faciliteert ze dit waardevolle werk zelf, om het door te geven, gekruid met haar eigen inventiviteit. Het Foolswerk heeft bijgedragen aan Lydia’s werk als actrice, het gaf haar inzicht in innerlijke processen en hoe die tot expressie te brengen. Het brengt tevens gemak in het spelen en optreden. Nog altijd zijn deze workshops van Franki voedend naar authenticiteit.

Lydia is Mimespeelster

Met meer dan 30 jaar ervaring beheerst zij de mime-techniek, die markante fysieke uitdrukkingsvorm. Lydia vindt de expressie van ons lichaam de meest interessante taal die we spreken, onwillekeurig en voortdurend. Het liefst maakt ze deze lichaamstaal tot een kunstvorm. In 1991 was ze medeoprichtster van Mimetheater Vitrine. “Het bracht me altijd vreugde, te spelen en op te treden, meer nog dan het lezen van een goed boek. Nu help ik presentatrices en acteurs, dieper te delven uit hun rijkdom aan expressie mogelijkheden. ”Lydia regisseert, geeft privé lessen aan dichters sprekers en performers.

Lydia is trainingsactrice

Trainingssessies gaan eigenlijk altijd over het verbeteren van de communicatie. Lydia  is een waardevolle partner in trainingen, voor sociaal werkers, voor artsen en arts-opleiders, voor tram- en treinconducteurs.

Deelnemers aan een cursus worden gevraagd ervaren situaties te beschrijven vanuit hun werk, waarvan ze vinden dat ze er inadequaat tot slecht mee zijn omgegaan. Ieder krijgt de gelegenheid te oefenen. Als actrice zal Lydia deze casussen zo levensecht voor de cursist uitspelen dat deze  zich opnieuw in die situatie vindt, maar nu een andere benadering kan uitproberen, gesteund met tips van zijn of haar collega’s. Al doende krijgt de persoon de gelegenheid in een veilige omgeving een nieuwe benadering te oefenen. Na de oefening krijgt men feedback vanuit het perspectief van de antagonist.

Zo krijgt de deelnemer een dieper inzicht in het effect van zijn handelen op de ander, van zijn spraak en lichaamshouding; daarbij ook nog eens inzicht in de motieven en overwegingen van de tegenspeler.

Lydia is een lifecoach voor

  • ieder die zich op het toneel zal begeven
  • de violist die zich geen houding weet
  • de acteur die meer emotionele variëteit zoekt
  • de lezing gever die zich moet leren ontspannen achter zijn katheder
  • de schrijver directeur en arts
  • iedereen die geïnteresseerd is in het vrijuit spelen en bewegen
Video Mimenzo Hare Majesteit
Video Mimenzo Kasteel Ophemert
Video Mimenzo De vrouw van...